Hvilket strikketilbehør bør alle strikkere ha?

Er du ny i strikking og ønsker å ha det viktigste utstyret plass før du setter i gang? Eller har du strikket en stund, men stadig irritert deg over manglende maskemarkører eller uklare pinnestørrelser? Det finnes mye fancy dill man kan kjøpe, men her er det jeg mener er det mest essensielle strikketilbehøretutstyr som faktisk gjør strikkingen enklere og bedre, og som du kanskje ikke har hjemme fra før.

1. Maskemarkører – du kan aldri ha for mange!

Maskemarkører er kanskje det mest undervurderte, men likevel mest nødvendige tilbehøret for en strikker. Når du strikker rundt, trenger du minst én markør for å vise hvor omgangen starter. Men i praksis trenger du ofte mange flere: midt foran, midt bak, begge sider, og ikke minst ved raglanøkninger – der går det fire markører bare der.

Og vi vet jo hvordan det er: man har sjelden bare ett prosjekt i gang. Det betyr at mange av markørene ofte er i bruk, og da sitter man plutselig der uten en eneste ledig markør når man vil starte noe nytt.

Jeg begynte selv å samle fine maskemarkører med figurer og pynt, men de viste seg ofte å være upraktiske. Mange hadde ringer som lignet nøkkelringer og hektet seg fast i strikketøyet. Det ødela både flyten og noen ganger trådene.

Da jeg startet Earthernal, testet jeg ut Mauds maskemarkører, og de var gode at jeg tok dem inn i nettbutikken min. De kommer i en lekker og praktisk boks med hele 40 markører i to former: hjerter og sirkler. Jeg bruker hjerte ved omgangens start og sirkler for resten – unngår jeg forvirring når det går litt fort i svingene. De er hele i formen (ingen åpne ringer), og hekter seg aldri fast. Pene, enkle og utrolig funksjonelle – akkurat slik jeg liker det.

2. Maskevaiere – setter bort masker null komma niks

Maskevaiere er en redning hver gang du skal sette masker vent – for eksempel ermer en genser. Det er i praksis en hul plastsnor som du trer pinnen. Maskene føres enkelt over fra pinnen til vaieren, helt uten knot. Når du er klar til å strikke videre, trer du dem bare tilbake igjen.

Maskevaiere er også geniale hvis du vil prøve plagget underveis, for eksempel for å se hvordan genseren passer over skuldrene eller rundt magen. Da kan du sette alle maskene over vaieren og faktisk prøve plagget kroppen – uten å risikere at noe rakner.

Noen ganger trenger jeg kortere vaiere enn de som følger med. Heldigvis er de hule og fleksible, jeg bare klipper dem til ønsket lengde. Enkelt og genialt.

3. Måleverktøy – målebånd og pinnemåler

Et målebånd er kanskje en selvfølge, men likevel verdt å nevne. Du trenger det hele tiden for å sjekke lengde ermer, bol eller bein.

I tillegg anbefaler jeg et verktøy for å måle pinnestørrelser. Dette er som et lite brett med hull i ulike størrelser, og du stikker bare pinnen gjennom for å finne ut hvilken størrelse den har. 

4. Butte nåler – uunnværlige for å feste tråder

Når du fester tråder etter ferdig prosjekt, er det viktig å bruke butte nåler, altså nåler uten spiss. Hvis du bruker vanlige nåler, risikerer du å stikke deg – eller enda verre: dra ut trådene du nettopp har strikket inn. En butt nål glir fint gjennom maskene uten å skade noe, og gjør jobben både tryggere og penere.

Til nybegynneren: start med det viktigste

Det finnes mye fint og fristende strikkeutstyr markedet, men du trenger ikke alt for å komme i gang. Saks, for eksempel – det har de fleste hjemme. Det som ofte mangler i skuffer og skap er maskemarkører, vaiere og pinnemålere. Disse små tingene gjør en enorm forskjell i både flyt og presisjon i strikkingen din.

Vil du prøve Mauds maskemarkører eller maskevaiere?

Både markørene og vaierne jeg nevnte over finnes her i nettbutikken, og jeg har selv brukt dem i utallige prosjekter. Jeg håper du finner like stor nytte i dem som jeg gjør, og at disse anbefalingene gjør strikkingen din litt enklere – og enda mer givende.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar